Saltar a continguts

SOCIETAT FILATÈLICA GIRONINA

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Saludes

José Montilla
Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya
La meva més cordial salutació com a President de Catalunya a tots els participants a la I EXPOSICIÓ BINACIONAL FILATÈLlCA HISPANO-FRANCESA que té lloc aquests dies a la ciutat de Girona.
La filatèlia va néixer lligada a la comunicació entre persones i institucions, al tràfec de béns i de serveis, a l'intercanvi de sentiments i d'idees, a la transmissió de notícies, bones i no tan bones.
La filatèlia és, per tant, una eina que participa de les relacions interpersonals, que traspassa fronteres i que ajuda a acostar els pobles, un objectiu sempre necessari i avui, gens dubte, més que mai.
En aquesta mostra la participació de filatèlics procedents d'una banda i altra de la frontera hispano-francesa és una ocasió més de relacionar-nos amb els nostres veïns, en la qual em plau destacar especialment la col·laboració entre catalans d'un i de l'altre costat dels Pirineus.
Vull felicitar la Societat Filatèlica Gironina per haver estat designada per organitzar aquest esdeveniment, que té lloc en el marc d'una commemoració tan especial com és la del segon centenari de la Guerra del Francès. Aquell 1808 en què els habitants de Girona van demostrar una vegada més el seu valor i heroisme en defensa del territori i de la seva gent.
Desitjo que aquesta I EXPOSICIÓ BINACIONAL FILATÈLICA HISPANO- FRANCESA assoleixi tot l'èxit desitjat i el nivell de participació i de visitants que els seus organitzadors esperen.
Anna Pagans Gruartmoner
Alcaldessa de Girona
Girona acollirà el proper mes de juliol de 2008 la I Exposició Binacional Filatèlica Hispano-Francesa. La data i el pretext no podien ser més ben escollits: el bicentenari de la Guerra del Francès. Per tal de commemorar aquesta efemèride, la nostra ciutat organitzarà i promourà tot un seguit d’activitats, entre les quals la que ens proposa la Societat Filatèlica Gironina que ocuparà un lloc rellevant.
Han passat només dos segles d’un dels episodis històrics que més han marcat la nostra ciutat i que més presents es troben encara en el sentiment popular gironí. Dos-cents anys que han servit, però, per canviar les armes i la violència pels arguments de la cultura i del coneixement.
L’enfrontament que es viurà aquest juliol a Girona serà el de confrontar grans col·leccions filatèliques curosament constituïdes per especialistes, tant de l’Estat espanyol com del francès.
Tots sabem que en els segells s’hi representa part de la història d’un país i que sovint esdevenen l’element essencial d’homenatge a uns fets o a unes personalitats determinades.
La Guerra del Francès va situar la nostra ciutat enmig d’un conflicte d’abast internacional. Que avui aquesta internacionalitat ens vingui donada per aquesta exposició ens ha d’omplir d’orgull i satisfacció.
Felicito, doncs, la Societat Filatèlica Gironina per aquesta iniciativa i els desitjo el millor dels èxits.
Enric Vilert i Butchosa
President de la Diputació de Girona
Aquest any són molts els actes que han estat programats per commemorar el bicentenari d’un dels fets més rellevants de la nostra història, com és la Guerra del Francès, en la qual els gironins hi tenim un protagonisme clar que es fa patent fins i tot en les nostres tradicions i llegendes.
Evocar en forma de celebració aquest episodi històric, ens permet afegir un nou ingredient de pes en la reconstrucció del nostre passat, donant encara més significació al carisma que des de sempre han tingut les comarques de Girona.
Fer-ho a través d’una exposició binacional on també hi participa França dóna, d’altra banda, una important rellevància a aquest esdeveniment: una especial proposta expositiva de segells postals que ens ofereix l’entitat organitzadora, la Societat Filatèlica Gironina, i que es preveu que tingui continuïtat.
L’organització d’una exposició d’aquestes característiques és símptoma que el món de la filatèlia no és una afició en desús, sinó que són molts els entusiastes que, formant part d’aquest tipus d’esdeveniments, ajuden a donar-lo a conèixer i el continuen avivant per tal que se segueixi adaptant a les exigències dels nous temps.
La filatèlia recorda la història, la política i la cultura de les societats que ens han precedit, i no cal dir que recordar-les a través dels segells postals és una de les formes més originals i poètiques de fer-ho.
Esperem, doncs, que les col·leccions de segells que emplenen aquesta exposició, ens facin aprendre noves formes d’entendre i d’interpretar la història que ens acompanya; una història que certament, ha ajudat a configurar la nostra identitat personal.
José Damián Santiago Martín
President de la Societat Estatal de Correus i Telègrafs S.A.

Espanya i França, per proximitat i veïnatge, conten en molts casos amb un passat comú. Nombrosos capítols i pàgines de la nostra història són compartits i mostren l'esdevenir històric, social, econòmic i cultural d'ambdós països en els quals l'un i l'altre són receptors, protagonistes i partícips d'una mateixa història. Pel que, dia a dia, moltes efemérides vénen a rememorar fets d'aquest passat comú, com succeïx en aquest any 2008. Per aquest motiu, exposicions conjuntes, com aquesta que ara ens ocupa, propiciïn des de la cultura l'enteniment i respecte mutu i facilitin un millor coneixement de la nostra història.
Els segells poden ser un mitjà d'acostament entre persones i pobles. Si l'economia se'ns mostra cada vegada més globalitzada, també la cultura, l'oci i l'esplai poden globalitzar-se a través dels segells amb la celebració de trobades i exposicions binacionals com la qual ara ens ocupa.
Per això m'és grat fer palès, una vegada més, la vocació de Correus de donar suport tots els actes o aspectes que redundin en el benefici i promoció de la filatelia. Estic convençut que la col·laboració i el patrocini de Correus ajuda a estimular l'esforç, la il·lusió i el bon fer dels col·leccionistes.
Desig el major dels èxits a la Societat Filatèlica Gironina, organitzadora de l'Exposició, i a les Federacions Filatèliques d'ambdós països. Espero que els expositors i visitants gaudeixin amb aquesta I Exposició Binacional de Filatelia Hispano-Francesa i que cadascuna de les persones i institucions que han contribuït amb el seu esforç i anhel perquè aquest esdeveniment es dugui a feliç terme, vegin complertes les seves aspiracions

Fernando Aranaz del Río
President de la Federació Espanyola de Societats Filatèliques

Del 12 al 20 de julio próximos, Girona celebrará la I EXPOSICIÓN BINACIONAL HISPANO FRANCESA, en el marco de la Casa de Cultura de la Diputación Girona.
La Societat Filatélica Gironina, una de las más destacadas y de más fuerte implantación en el mundo filatélico catalán y español se apuesta a conmemorar el bicentenario de la gesta que la ciudad de Girona llevó a cabo durante la denominada Guerra de la Independencia.
Y lo hacen, como ellos saben hacerlo, con una Exposición “exclusivamente filatélica y competitiva”.
Han pasado doscientos años desde entonces, y no hay motivos ni circunstancia que pretendan rememorar antiguos enfrentamientos, sino por el contrario demostrar que la filatelia y la historia postal son capaces de fomentar la amistad y el entendimiento de todos cuantos moramos a ambas lados de los Pirineos, que ya no son una frontera de separación sino un cauce para el entendimiento y la confraternización.
Por eso desde la filatelia española damos la más cordial bienvenida a la filatelia francesa, y deseamos a nuestros anfitriones de la filatelia gironina el éxito que se merecen, y que estamos seguros lograran por el cariño y cuidado que están poniendo en su organización.
Para quienes hemos tenido la oportunidad de vivir en Girona, aunque solo fuese temporalmente, no podemos sino recordar sus tierras y paisajes, desde la Costa Brava, al Ampurdan, sin olvidar un interior ricos todos ellos en arte, cultura, gastronomía y amistad.
Vaya también mi agradecimiento a todos los que de una u otra manera hacen posible esta I EXPOSICIÓN BINACIONAL HISPANO FRANCESA, a Correos, a la FNMT-RCM, al Ayuntamiento de Girona, la Diputación de Girona y la Generalitat de Cataluña, así como a todos los que colaboran.
Girona nos espera con los brazos abiertos, y allí esperamos a todos los filatelistas amigos
Un cordial saludo

Yves Tardy
Président Fédération Française des Associations Philatéliques
Per initiativa dels nostres amics espanyols i de Juan Luis Quintana, se li ha proposat a la Federació Francesa d'Associacions Filatèliques per participar en la Girona 2008 - Exposició Bilateral Hispano-Francesa a la ciutat de Girona.
La Junta Federal ha contestat favorablement a aquesta invitació dels nostres veïns catalans, acordant-se també, que durant un temps relativament de curt de durada, aquesta part d'Espanya va ser una província francesa.
Aquells temps ja estàn passats ja que avui tenim la lliure circulació de les persones, de les mercaderies, i la mateixa moneda : el euro.
En dos segles, les diferències de totes classes s'han esfumat i ens hem tornat Europeus, i per descomptat algunes vegades amb distintes arrels , però per a nosaltres amb el mateix esperit de llibertat.
Gràcies per la seva idea, i també per la seva invitació que conforta els llaços d'aquest gran conjunt territorial en curs d'edificació que és la nostra Europa.
Èxit a aquesta manifestació que ens acosta avantatjosament.
Antoni Jiménez i Maqueda
President del Comitè Organitzador de "Girona'2008"

Del 12 al 20 de juliol de 2008, Girona acull la I EXPO. BINACIONAL DE FILATELIA HISPANO-FRANCESA. Suposa per a mi un provilegi, com President del Comitè Organitzador i de la Societat Filatèlica Gironina.
SOFIGI ha volgut sumar-se al programa d'actes commemoratiu del Bicentenari de la Guerra de Francès, un dels fets més rellevants de la història de Girona i que se celebraran durant l'any 2008.
I per això, FESOFI atenent la seva petició, ha designat a la Societat Filatèlica Gironina perquè s'ocupi d'organitzar dit magne esdeveniment filatèlic . Serà la primera mostra filatèlica que participen exclusivament les Federacions Filatèliques d'Espanya i França i espero que tingui una continuïtat.
Fa bastant temps, concretament des de l'any 1970, que la nostra Entitat i posteriorment altres de la província de Girona, han tingut i mantenen bons contactes amb col·leccionistes i entitats filatèliques de França, generalment de la zona dels Pirineus de la Catalunya Nord, havent participat en diverses de les seves exposicions i ells en altres tantes de les nostres realitzades per les comarques de Girona. No puc deixar de nomenar l'estupenda ciutat de Albi, que a més d'estar germanada amb Girona, existeixen molt bons filatèlics i col·laboradors.
Les funcions de la filatelia van molt més allà del seu origen com afició de passatemps. En l'àmbit del col·leccionisme, la filatelia és un art i doncs pel seu caràcter de l'estudi dels segells, una ciència relacionada amb la història.
I per tant, vull aprofitar l'ocasió per a animar a tots els col·leccionistes que acudeixin a aquesta Exposició Internacional, per a admirar veritables joies filatèliques. I com no, fer extensiu aquesta crida a tots els quals encara no coneixen la més culta i més estesa forma de col·leccionisme: la Filatelia.